Laatste nieuws

Overwinsten hypotheekrente verdubbeld Terug naar overzicht

08 Aug 2014

De gemiddelde overwinst die banken op de hypotheekrente boeken, is tussen oktober 2013 en mei dit jaar verdubbeld van 0,4 procentpunt naar 0,8 procentpunt. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer.

Vooral op de populaire tienjaarsrente verdienen banken flink met een extra winstmarge van 1,05 procentpunt. Hierdoor betalen consumenten bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van € 200.000 maandelijks € 175 bruto rente te veel, zo blijkt uit de Rentebarometer.

De reden voor de gestegen rentemarges is de historisch lage hypotheekrente. Hierdoor kunnen banken bijna ongemerkt hun winstmarges op de rente vergroten.

Daarbij is in Nederland al jaren geen sprake meer van een gezonde concurrentie op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers als ING en ABN AMRO mochten door de staatssteun die zij ontvingen niet de laagste hypotheekrente aanbieden. De jarenlange hypothekenmarktleider Rabobank had door de uitblijvende concurrentie geen reden om zelf de rente te verlagen.
Concurrentie ontmoedigd

Ook worden nieuwkomers op de Nederlandse hypotheekmarkt ontmoedigd door een aantal toetredingsbarrieres opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB). Dit blijkt uit een inventarisatie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onder buitenlandse partijen. Onder meer door de strenge vergunningseisen is de Nederlandse financiële markt voor hen vaak onaantrekkelijk. Ook de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, de maximale hypotheekverstrekking en de NHG-eisen schrikken buitenlandse banken af.

Vereniging Eigen Huis riep minister Dijsselbloem van Financiën vorige week nog op serieus werk te maken van de conclusies van de ACM. Pas als er meer concurrentie is tussen geldverstrekkers, zal het huidige marktklimaat verbeteren waardoor overwinsten kunnen worden teruggedrongen.

Nieuwsbericht delen: