Laatste nieuws

Huis en hypotheek nog ongemoeid in kabinetsplannen 2017 Terug naar overzicht

26 Jul 2016

De verkiezingsstrijd voor 2017 is begonnen. Ruim twee maanden voor Prinsjesdag, waar de plannen en begroting voor 2017 worden gepresenteerd, spreken ministers zich openlijk uit over de onderwerpen die wel of niet op de debatlijst moeten staan. Wat weten we nu eigenlijk al?

Begroting 2017

Over het algemeen worden de plannen, die vaak in juni al bekend zijn, de komende maanden gepland en ongepland gelekt. Er is nog niets officieel gelekt, maar het kabinet heeft zich wel nu al openlijk uitgesproken over de begrotingen van komen jaar. Bezuinigingen in de zorg worden teruggedraaid, 200 miljoen gaat naar onderwijs voor kinderen en asielkinderen met een achterstand. En politie, justitie en defensie krijgen er 300 miljoen bij.
Angstvallig stil

Opvallend is dat niet gesproken wordt over maatregelen die ons direct in de eigen portemonnee raken, terwijl dat juist de maatregelen zijn waar wij ons als consument op focussen. Geen woord wordt gerept over de belastingen, hypotheek, eigen huis, pensioen, zorgverzekeringen en de hypotheekrenteaftrek. Het is bijna angstvallig stil. Is het een goed of slecht teken dat we hier nu nog niets over horen?

Stabiliteit op woningmarkt

Op de korte termijn legt dit nieuws ons geen windeieren. Op het moment dat grote ontwikkelingen rondom huis en hypotheek uitblijven, betekent dit in de regel stabiliteit op de woningmarkt. En dat is precies wat deze positieve doorontwikkeling op de markt nodig heeft: stabiliteit. Maar we juichen nog niet te vroeg. De echt grote onderwerpen die voer zijn voor het publieke debat, worden bewaard tot de verkiezingsstrijd die van januari tot maart losbarst. Tot die tijd kunnen wij nog even genieten van de stabiliteit op de woningmarkt.

Nieuwsbericht delen: